...

: Bio

Andreas Goetze (bas-bariton) studeerde zang aan het Rotterdams Conservatorium bij Frans Huijts, bij wie hij reeds sinds 2004 privé-zanglessen volgde. Ook volgde hij tijdens zijn studie masterclasses bij o.a. Carolyn Watkinson, Roberta Alexander en John Dawson.

In de afgelopen jaren ontving hij coachings van Rudolf Piernay, Brian Masuda, Frans Huijts en Henk Neven. Bij Rudolf Piernay nam hij meerdere seizoenen deel aan een masterclass in de zomer, bij het European Music Institute Vienna in Wenen.

Als solist zong Andreas in vele grote oratoria. Zo was hij o.a. te horen in de Matthäus Passion, de Johannes Passion, de Hohe Messe, het Weihnachts Oratorium en het Magnificat van Bach, de Messiah van Händel, het Stabat Mater van Dvořák en Haydn en het Requiem van Fauré.

Op het operatoneel was Andreas solistisch te horen als Bartolo en Antonio in Mozarts Le nozze di Figaro in een coproductie van de Dutch National Opera Academy en het NJO o.l.v. Richard Egarr. Met operagroep The Fat Lady trad hij onder meer op als Sprecher en Geharnischte Mann in Die Zauberflöte. Daarnaast vervulde hij veelvuldig de rol van Sarastro en Figaro in verkorte versies van respectievelijk Die Zauberflöte en Le nozze di Figaro met Bold Opera On the Move. Bij Opera2day was hij understudy voor de rol van Masetto en Commendatore in Mozarts Don Giovanni. Hij werkte met vele dirigenten, waaronder Roy Goodman, Philip Pickett en Hans Leenders.

Sinds 2017 treedt hij regelmatig op met het koor van Opera Vlaanderen. Zo zong hij in een herneming van een gelauwerde productie van Wagners Parsifal, meerdere opera’s van Verdi, maar ook moderne producties zoals een wereldpremière van Les Bienveillantes van Hector Parra. Ook volgend jaar zal hij zijn opwachting maken in meerdere producties.

Andreas heeft een ruime ervaring als ensemblezanger. Hij zingt in het Laurens Collegium en het Laurens Symfonisch o.l.v. Wiecher Mandemaker (beide onderdeel van Laurens Vocaal) en verleende o.a. zijn medewerking aan projecten met De Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam en het Vlaams Radiokoor. Ook zingt hij regelmatig in kleine ensembles, zoals Camerata Trajectina en Música Temprana o.l.v. Adrián Rodriguez Van der Spoel. Met het laatstgenoemde ensemble werkte hij mee aan een cd-opname van de beroemde Misa Criolla, uitgebracht in 2014.